De beste mountainbikeroutes in Nederland

20 juni 2023 door Redactie

Nederland staat misschien bekend om zijn vlakke landschappen en mooie fietsroutes, maar het heeft ook enkele van de beste mountainbikeroutes van Europa. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint, er is een scala aan paden voor alle niveaus van vaardigheid en conditie. Wanneer je dus op vakantie bent, is dit een leuk uitje voor het hele gezelschap.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Een van de beste mountainbikeroutes van Nederland is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit park ligt in het centrale deel van het land en biedt meer dan 100 kilometer aan mountainbikepaden die door eeuwenoude bossen, glooiende heuvels en heidevelden slingeren. Het park beschikt ook over een uitgebreid netwerk van enkelsporige paden, sprongen en technische kenmerken die perfect zijn voor meer ervaren ruiters. Een van de meest populaire routes in het park is de Hooge Vuursche, een vloeiende en snelle baan van bijna 25 kilometer.

Nationaal Park Veluwezoom

Een andere prachtige mountainbikeroute in Nederland is gelegen in het oosten van het land, en voert u door Nationaal Park Veluwezoom. Het pad een adembenemend panoramisch uitzicht op de omgeving. De paden bieden een mix van technisch veeleisende single-track secties, snel glooiende paden en lange, uitgestrekte afdalingen die zelfs de meest bekwame rijders zullen uitdagen.

Texel

Voor wie op zoek is naar een andere mtb-route, is de route rond het Nederlandse eiland Texel perfect. Het eiland beschikt over een route van 80,3 kilometer. Je komt langs prachtige natuurgebieden. Het pad biedt een afwisseling tussen bos- en duingebieden, waarvan maar een klein gedeelte verhard is. Dit is dus een uitdagende route. U kunt natuurlijk ook een deel van de route fietsen.

Noord-Nederland

De MTB-routes in het noorden van het land bieden een unieke ervaring voor ruiters. De paden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Nationaal Park Dwingelderveld bieden een mix van bos, heide en heide, met een netwerk van singletrack-paden die ruiters zeker zullen vermaken. Deze routes zijn technischer en uitdagender, waardoor ze ideaal zijn voor halfgevorderde en gevorderde ruiters. Kortom, Nederland is een land met een divers landschap dat een aantal uitzonderlijke mountainbikeroutes herbergt. Van het veelzijdige Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tot het noorden van het land, er zijn routes die geschikt zijn voor alle niveaus. Of je nu de voorkeur geeft aan een rustige rit door het bos of een rit vol adrenaline, er is voor elk wat wils. Dus boek een vakantiehuis op een vakantiepark in Nederland, pak je mountainbike en ga op pad door Nederland om enkele van de beste mountainbikeroutes van Europa te ervaren.