Routeplanner
Fietsroutes
Afstappunten
Bezienswaardigheden
Eten en drinken
Overnachten
Fietsenwinkels
Musea
Winkels
Uw bedrijf aanmelden
Contact
Help
Andere netwerken
Wandelroutenetwerk
Vaarroutenetwerk
Sloepennetwerk
Berichten
Fietsen mee op reis, hoe werkt dat? Dit zijn de voor- en nadelen
25 maart 2024 door Redactie
Op vakantie naar een mooie camping ergens in Europa? Voor veel Nederlanders betekent dit dat de fiets ook meegaat. Want op de fiets kun je de mooiste plekjes verkennen en je komt op plekken waar je met de auto niet snel zal komen. Daarnaast ben je ook nog eens lekker sportief bezig en ervaar je de vrijheid van fietsen in de mooiste omgevingen. Neem ook zeker een navigatiehouder mee voor op de fiets, zodat je ter plekke de mooiste routes kunt fietsen. Alleen, hoe neem je de fietsen het beste mee?
Fietsen meenemen op vakantie
Sommige mensen keren jaarlijks terug naar een vaste camping en hebben er hun caravan permanent gestald. Ideaal, want zo hoef je niet telkens die lange rit heen- en terug te maken met een caravan achter de auto. En een caravan-loze autorit zorgt er ook nog eens voor dat je alle vrijheid hebt om de fietsen eventueel mee te nemen op vakantie. Hoe kun je het beste te werk gaan?
Hoe vervoer je de fietsen?
Besluit je de fiets mee te nemen op vakantie, dan kun je daarvoor een
fietsendrager voor 1 fiets
aanschaffen, deze is op het dak te plaatsen, of te bevestigen op de aanhanger. Het nadeel van een fietsendrager op het dak is echter dat deze zorgt voor meer brandstofverbruik, iets wat bij de fiets gekoppeld aan de trekhaak minder het geval is. Daarnaast is je auto ineens een flink stuk hoger; dit kan voor complicaties zorgen in parkeergarages bijvoorbeeld. Het is dus goed om te overwegen of de fiets op het dak een reële optie is. Natuurlijk kun je ook meerdere fietsen vervoeren achter de trekhaak,
fietsendrager voor 4 fietsen
is ook gewoon mogelijk. Zorg wel dat je goed voorbereid op reis gaat en dus de fietsen vooraf controleert.
Fietsen controleren voordat je op reis gaat
Allereerst is het belangrijk om reserve onderdelen mee te nemen voor de fiets. Denk aan een extra binnen- en buitenband, plakspullen, een gelzadel en dergelijke. Natuurlijk controleer je de fietsen op slijtage van banden, remmen, verlichting en dergelijke, zodat je fiets in topconditie verkeert. Zorg ervoor dat je geen fiets met enkel terugtrapremmen gebruikt in een heuvelachtig landschap, de rem kan oververhit raken. Handremmen zijn dan het veiligste; rem altijd eerst zachtjes bij een heuvel afrijden, anders bestaat de kans dat je over de kop kunt vliegen. Sommige fietsen zijn voorzien van zowel handrem als terugtraprem, dat is ook prima.
Tijdens de reis
Verwijder losse onderdelen van de fiets, ze zullen een hoop windweerstand ondergaan en zo voorkom je dat dingen van je fiets afvliegen. Denk daarbij aan losse lampjes die je vast hebt geklemd aan de fiets bijvoorbeeld, of andere fietsaccessoires. Zet je fiets ook op slot, want even parkeren bij een tankstation en je fiets kan gestolen worden. Zodra je eenmaal op de plek van bestemming bent gearriveerd, kijk je de ketting nog even na en smeer je deze desnoods in, want je weet nooit hoeveel water en andere aanslag de fiets onderweg heeft opgelopen.