Noord Brabant
Fietsen door het Brabantse land De provincie Noord Brabant is globaal op te knippen in een drietal hoofdregio’s die de fietser houvast geven bij het maken van keuzes voor dagtripjes. Het Brabantse landschap onderscheidt zich door bos- en duingebieden, stedelijk gebied en het meer waterrijke gedeelte ten zuiden van de grote rivieren. De fietser komt daardoor in alle opzichten aan z’n trekken en kan kiezen uit een bonte verzameling van open of beschutte routes, in hoogte en lengte variërend en daardoor extra boeiend. Juist door die situatie kan het lastig zijn om te kiezen en deze inleiding is dan ook een prettig hulpmiddel voor het bepalen van het meest passende traject. Hieronder volgt een korte beschrijving van deze regio’s.
Het rivierengebied van de Dommel, de Aa en de Maas Hoewel deze rivieren nogal wisselend zijn qua karakter, structuur en omvang, biedt een rivierenlandschap altijd een extra dimensie doordat ze heerlijk eigenzinnig een meanderende weg banen door het landschap, grof gezegd het gebied rondom ’s Hertogenbosch. Bruggen en pontjes helpen de fietser z’n weg te vervolgen, waarbij naadloos kan worden aangesloten op de andere gebieden in deze zuidelijke provincie. Het Sint Janspontje over de Dommel tussen Kasteren en Liempde is een trekpleister op zich. De Maas is letterlijk en figuurlijk van een ander niveau en vormt, als grensrivier met de provincie Gelderland altijd een boeiend decor voor wandel- en fietstochten.
Het stedelijk gebied en de befaamde Biesbosch zijn regio's waar Noord-Brabant de provincies Zeeland en Zuid-Holland raken met als belangrijkste toeristische trekpleister De Biesbosch. Dit nationale park is met name geschikt om per boot te verkennen, maar bevat ook enkele schitterende fietsroutes, waaraan een prachtig vervolg kan worden gegeven richting de Drunense Duinen. Het contrast tussen het water van de Biesbosch en de zandverstuivingen rond Drunen is immens, maar juist daardoor erg interessant.De talloze fietspaden bieden de recreant veel mogelijkheden en plekjes die de moeite waard zijn en steden als Breda, Tilburg maar ook Bergen op Zoom hebben veel historische bezienswaardigheden binnen de poorten.
Het zuidoosten van de provincie wordt gekenmerkt door een heel andere flora en fauna, namelijk die van de Peel en de Kempen.
De Peel is van oudsher een hoogveengebied met een historie tot in de late middeleeuwen, waarbij het beheer de laatste decennia strak in handen is van Staatsbosbeheerbeheer. Het gebied van de Kempen strekt zich uit vanuit de omgeving Eindhoven tot ver in België. Dit gebied ligt bezaaid met bossen, moerassen en heidevelden en herbergt zeer afwisselende fietsroutes. Deze streek wordt ook wel de bakoven van Nederland genoemd omdat hier doorgaans de hoogste temperaturen worden gemeten.