Routeplanner
Fietsroutes
Afstappunten
Bezienswaardigheden
Eten en drinken
Overnachten
Fietsenwinkels
Musea
Winkels
Uw bedrijf aanmelden
Contact
Help
Andere netwerken
Wandelroutenetwerk
Vaarroutenetwerk
Sloepennetwerk
Berichten
Fietsroutes voor de gravelbike en mountainbike
4 september 2023 door Redactie
Nederland ligt vol met de prachtigste fietspaden, zowel verhard als onverhard. Een bekende manier van het creëren van een route is het fietsen van knooppunten. Die kun je vinden in een boekje en op grote plattegronden door heel Nederlands langs de route. Ideaal, maar liever creëer je een route vanuit je gemaksstoel met liefst lichte jazz of raggende gitaren – wat je voorkeur maar heeft – op de achtergrond. Er zijn dan ook plenti platformen te vinden, daarover hoeven we niet verder uit te wijden. Maar wel op de vraag waar je nou op let als je een route wilt maken of vinden voor je
mountainbike
of
gravelbike
.
10 zaken waar je op moeten letten om een veilige en plezierige rit te maken
Je kunt kiezen voor de makkelijke weg en met een druk op de knop een .gpx bestand downloaden van een bestaande route. Het verrassingseffect is dan groot, maar of je er ook plezier aan beleeft is een tweede. Let daarom op de volgende zaken.
Ondergrond
Bekijk goed over welke ondergronden de route leidt. Kies wegen en paden die geschikt zijn voor een gravelbike, maar vermijd te technische singletracks of onverharde wegen die te zwaar zijn voor dat type fiets. Voor een mountainbike daarentegen let je weer op meer singletracks en beschikbare bospaden.
Verkeer
Wat is lekkerder dan te luisteren naar wuivend gras, ritselende bladeren en gezang van vogels. Om verder te zwijgen over te druk bezochte autowegen. Probeer daarom drukke wegen te vermijden en geef de voorkeur aan rustige landelijke wegen met weinig verkeer.
Veiligheid
De betere route websites geven je de keuze om soorten wegen in te stellen. Je zal dus niet snel op de snelweg belanden. Controleer daarnaast of de wegen en paden veilig zijn om op te fietsen, zonder gevaarlijke obstakels of steile afdalingen, zeker met de gravelbike. Met de mountainbike ben je natuurlijk altijd wat wendbaarder op technische ondergronden.
Navigatie
Het klinkt logisch, maar we noemen het toch. Zorg ervoor dat je de route duidelijk kunt navigeren met een toestel dat goed op het stuur van de fiets is gemonteerd. Je telefoon is prima als navigatie op een e-bike, maar op een gravel- of mountainbike heb je liever specifieke fietsnavigatie op een fietscomputer met gps.
Conditie
Kies een afstand die past bij jouw niveau en conditie. Begin met kortere routes als je nog niet zo ervaren bent. Naast afstand geldt ook de ondergrond en het aantal hoogtemeters als maatstaf van je conditie. Let dus ook op niet teveel hoogtemeters en geen 20 kilometer door mul zand.
Water en voeding
Op een digitale kaart wordt veelal POI’s (Points of Interest) aangegeven. Zorg ervoor dat er onderweg genoeg mogelijkheden zijn om water bij te vullen en eventueel snacks te kopen. Zonder bevoorrading zal je de route misschien niet je gewenste lengte kunnen geven.
Weer
Controleer het weerbericht voordat je vertrekt en pas je route aan indien nodig om extreme weersomstandigheden te vermijden. Denk daarnaast aan je outfit. Kleed je goed aan, passend bij de omstandigheden.
Onderhoud
Zorg ervoor dat je fiets in goede staat is en neem de nodige gereedschappen mee voor eventuele reparaties onderweg. Een zadeltasje met de meest noodzakelijke gereedschappen is een must. Denk aan inbussleutels, pompje en een binnenband.
Natuurgebieden
Respecteer de natuur en houd je aan eventuele regels en restricties in natuurgebieden. De routeplanner zal je niet door verboden terrein sturen, maar denk er zelf ook aan dat je geen detour neemt via een aanlokkelijk pad die er niet voor bedoeld is. Daarnaast kan het zijn dat je route door een gebied leidt dit deels toegankelijk is. Sommige wegen of paden zijn voor zonsopgang en na zonsondergang gesloten, of juist in de lente gesloten vanwege broedende vogels.
Informeer anderen
Laat anderen weten welke route je gaat fietsen en hoe lang je verwacht weg te zijn, voor het geval er iets gebeurt tijdens de rit. Mocht de mogelijkheid zich voorzoen, geef thuisblijvers de link van je route en geef ze de mogelijkheid je live te volgen.