Hoe bepaal je het type motor voor jouw elektrische fiets

30 augustus 2023 door Redactie

Ben je voornemens om een elektrische fiets aan te gaan schaffen, dan is de kans vrij groot dat je je al enige tijd aan het oriënteren bent op het internet. Zo zal je niet alleen allerlei verschillende modellen tegenkomen, maar zal het je ook opvallen dat er verschillende manieren zijn waarop een fiets kan worden aangedreven. Je kunt kiezen uit een e-bike met een voorwiel, midden- of achterwielmotor. Afhankelijk van je budget, maar ook de mate waarin je wilt worden ondersteunt, bepaal je uiteindelijk de keuze. Om er voor te zorgen dat je uiteindelijk kiest voor het type elektrische fiets dat volledig aansluit bij jouw behoeften. Zo zal je, wanneer je regelmatig de nodige fietstochten fietst, voor een ander type aandrijving gaan, dan wanneer je af en toe van huis naar de supermarkt fietst. Hoe deze 3 verschillende types werken, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.

Elektrische fiets met voorwielmotor

De voorwielmotor bevindt zich - zoals de naam al doet vermoeden - in het voorwiel van de fiets. Deze motor levert meestal voldoende vermogen voor een ritje door de stad of op vlakke wegen. Het grote voordeel van dit type motor is dat ze qua prijs het voordeligste zijn. Het verschil is wel dat de wegligging van dit type elektrische fiets vaak als wat minder stabiel wordt ervaren. De reden is dat een groot deel van het gewicht in het voorwiel zit, waardoor het minder verdeeld wordt, dan wanneer je kiest voor een fiets met middenmotor. Nu zal je hier voor de korte ritten weinig tot geen last van hebben, maar is het wel verstandig voor aanschaf een uitvoerige proefrit te maken. Bij Amslod kun je verschillende type elektrische fietsen vrijblijvend proberen, zodat je kunt ervaren wat de verschillen zijn.

Middenmotor

De middenmotor, ook wel ‘trapas’ motor genoemd, zit in het midden van de fiets, ter hoogte van de trappers. Dit heeft als voordeel dat het gewicht op een gelijkmatige manier wordt verdeeld, waardoor de wegligging een stuk stabieler is. Dit zie je dan ook direct terug in de prijs van de fiets. Een ander bijkomend voordeel, is dat je, in tegenstelling tot bij een voorwielmotor, met een middenmotor ondersteuning krijgt rechtstreeks op de pedalen. Dit geeft je minder het gevoel dat je geholpen wordt. Bij een voorwielmotor word je namelijk als het ware vooruit getrokken.

Achterwielmotor

Naast de voorwielmotor en de middenmotor, zijn er ook elektrische fietsen met een motor achterin het wiel. Nu komt dit bijna niet voor, maar het kan zijn dat deze wat beter aansluit bij het type fietsrit dat je maakt. Het voordeel van een motor achterin het wiel, is dat dit qua gevoel hetzelfde is als dat je op een normale fiets zit, waarbij de aandrijving natuurlijk ook vanuit het achterwiel komt.

Welke elektrische fiets moet ik kopen?

Nu je weet welke verschillen er zijn, is het goed voor jezelf een afweging te maken wat jij belangrijk vindt. Ga je een elektrische fiets kopen voor de wat kortere ritten op een vlakke weg, dan is een fiets met voorwielmotor prima. Niet alleen scheelt je dit in de portemonnee, maar is vaak ook qua ervaring net wat fijner. Ga je iedere dag met de fiets naar je werk en fiets je ook in je vrije tijd graag, dan is het verstandig wat meer te investeren en te kiezen voor een elektrische fiets met middenmotor.