Je elektrische fiets verzekeren: voor- en nadelen

7 juli 2024 door Redactie

Twijfel je of je een elektrische fiets moet verzekeren? Dat kan een slimme keus zijn want je nieuwe fiets was waarschijnlijk een dure aankoop. Dan wil je er ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan is je fiets goed verzekerd. Hieronder lees je de voor- en nadelen van het verzekeren van een elektrische fiets.

Voordelen van het verzekeren van je elektrische fiets

Allereerst is het natuurlijk goed om te kijken wat de precieze voordelen zijn van het verzekeren van een elektrische fiets. Op die manier kun je een goede overweging maken als het gaat om het verzekeren van je fiets. Met de Alpina e-bike verzekering kun je in ieder geval altijd met een gerust hart op pad.

1. Dekking bij diefstal

Het eerste voordeel is de dekking bij diefstal. Wordt je gloednieuwe e-bike gestolen? Dat is heel vervelend natuurlijk. Als je fiets is verzekerd dan krijg je zeker een vergoeding. Het kan namelijk maar zo zijn dat je fiets wordt gestolen, waardoor je hem daadwerkelijk kwijt bent. In dat geval is het natuurlijk wel prettig dat je weet waar je aan toe bent en wat precies verzekerd gaat worden. Het kan namelijk zijn dat je batterij en eventuele andere accessoires op je fiets ook mee worden verzekerd. Op die manier kun je gemakkelijk een aantal tips opvolgen die je weer een stapje op weg kunnen helpen. Lees ook de 7 tips wat je kunt doen bij diefstal van de Fietsersbond.

2. Goed voor de gemoedstoestand

Daarnaast is het natuurlijk ook prettig als je een verzekering hebt voor je eigen gemoedstoestand. Op een elektrische fiets moet je natuurlijk wel zuinig zijn. Toch is het prettig dat je hem zonder zorgen kunt parkeren in de stad, dat je hem in je voortuin even kan laten staan of dat je hem op het station neer kunt zetten. Met een verzekering kun je dus gerust je e-bike neerzetten in de stad, zonder dat je te veel stress hoeft te hebben.

3. Schadevergoeding ongevallen

Als laatste kan het maar zo zijn dat je een ongeluk krijgt met je fiets. Dan is het prettig als je een verzekering hebt die je een schadevergoeding geeft. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je alle schade zelf moet betalen. Nadat je schade aan je fiets hebt, kun je jouw fiets gewoon naar de fietsenmaker brengen en de verzekering handelt het verder af. Nadelen van een fietsverzekering Naast deze voordelen is het ook verstandig om eens te kijken naar de nadelen. Op die manier weet je of je het waard vindt om te gaan voor een fietsverzekering.

1. Eigen risico

Het is goed om te weten dat je bij een fietsverzekering nog steeds gebruik moet maken van een eigen risico bij schade of diefstal. Hoe hoog dat eigen risico is, hangt af van de verzekeraar. Dus mocht er wat kapot gaan aan je fiets of je fiets wordt gestolen, dan moet je alsnog een deel zelf betalen en wordt een deel niet vergoedt. Dit kan voor sommigen een nadeel zijn, aangezien ze het liefst alles vergoed willen hebben voor hun fiets.

2. Premie per maand

Verder hoort bij een verzekering natuurlijk een eerlijke premie. Zo moet je elke maand of elk jaar premie betalen voor je elektrische fietsverzekering. Voor velen kan dit ook een nadeel zijn, aangezien je maandelijks geld moet betalen voor zo’n verzekering. Neem dit ook mee in je uiteindelijke keuze. Over het algemeen is het heel logisch dat er premie komt kijken bij een verzekering, maar zorg wel dat je hiermee rekening houdt in je vaste lasten.