Mallorca: het fietsparadijs van Zuid-Europa

15 mei 2024 door Redactie

Wil je eens wat fietstochtjes maken tegen een geheel andere achtergrond dan de Utrechtse heuvelrug of de Drentse heide? Droom je van kilometers op de pedalen in het decor van een azuurblauwe zee? Niet voor niets wordt het Spaanse eiland Mallorca door kenners een waar fietsparadijs genoemd. De combinatie van de schitterende ambiance en het perfecte klimaat maken deze bestemming tot een zeer geliefde plek voor fietsers. En er zijn nog meer voordelen!

Fiets ter plekke huren

Van sportfiets tot tandem, maar natuurlijk ook een gewone elektrische fiets: op Mallorca huur je eenvoudig een fiets voor de duur van jouw vakantie. Er zijn zelfs Nederlandse bedrijven actief in deze branche, dus de taal hoeft ook geen barrière te zijn. Zelf hoef je dus alleen de vlucht te boeken en vliegtickets Amsterdam naar Mallorca zijn voordelig verkrijgbaar. Voor je verblijf op het eiland heb je de keus uit de beschikbare toeristenaccommodatie of een plek bij iemand die op het eiland woont, via het concept van couchsurfing.

Beste tijd van het jaar

Op Mallorca kan het in hartje zomer behoorlijk warm worden. Temperaturen van boven de 35 graden zijn geen uitzondering en dat is niet ideaal om lange afstanden te moeten fietsen. Ga je in februari of maart naar het eiland, dan tref je het eiland op zijn mooist aan, maar dan moet je wel rekening houden met een wat frisser klimaat met temperaturen die rond de 13 à 15 graden liggen. Ga je in april, dan zit je al snel op 17 graden en kan de jas achterwege blijven. In de maand oktober zou je in Nederland al niet meer zonder jas de deur uit gaan, maar op Mallorca tik je dan overdag nog met gemak de 20 graden aan, dus perfect weer om op de pedalen te stappen.

Gevarieerd landschap

Voor elk type fietser heeft Mallorca iets te bieden. Op de eerste plaats is het eiland niet enorm groot: 70 kilometer breed en 80 kilometer lang. In een dag tijd van oost naar west of van noord naar zuid is voor de doorgewinterde fietser dus prima te doen. Bovendien kent het eiland zowel vlakke gebieden als bergachtig landschap, dus er is voldoende afwisseling. Een minpuntje is misschien dat de wegen er vaak vrij smal zijn. Voor fietsers geen probleem, maar als er veel autoverkeer is, best lastig. Een reden temeer om het zomerseizoen te mijden.