Meer dan een half miljoen fietsendiefstallen per jaar in ons land

26 februari 2024 door Redactie

Er mogen dan volgens het liedje van Katie Melua weliswaar negen miljoen fietsen zijn in Peking, dat haalt het nog niet bij Nederland, waar zelfs meer fietsen dan mensen zijn. Nederland staat wereldwijd op de eerste plaats in de ranglijst van landen waar het grootste percentage inwoners fietst. Denemarken en Duitsland volgen op gepaste afstand en de overige landen zitten daar een heel stuk onder. Maar hoe meer fietsen er zijn, hoe groter ook de kans op diefstal ervan. Hoe veilig zet jij je fiets weg? En in hoeverre heeft het zin om jouw rijwiel te verzekeren?

Niet verplicht, wel slim

Met de aanschaf van een fiets is veel minder geld gemoeid dan met de aanschaf van een auto. Bovendien ben je verplicht om een auto te verzekeren, als je ermee de weg op wilt. Voor een fiets geldt die verplichting niet. Logisch, want de kans dat je met een fiets enorme schade aanricht, is beduidend kleiner. Toch valt er veel voor te zeggen om ook een fiets te verzekeren. Met name voor de dure e-bikes die tegenwoordig verkocht worden, is dat helemaal geen gek idee. Wat veel mensen nog niet weten, is dat je – net als bij autoverzekeringen – tegenwoordig online de premie van je fietsverzekering vergelijken kunt met die van andere aanbieders. Zo kun je heel simpel de voordeligste verzekeraar kiezen.

Analyseer het risico

Niet voor iedereen zal een fietsverzekering nut hebben. Als je een tweedehands fiets hebt gekocht voor pakweg honderd euro, wegen de kosten van de verzekering niet meer op tegen de waarde van je rijwiel. Ook als je jouw fiets altijd binnen zet, bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling en thuis in de schuur, loop je geen groot risico op diefstal. Anders is dat natuurlijk wanneer je de fiets ergens in de openbare ruimte stalt. Hoe vaker je dat doet, hoe groter de kans op diefstal. Ook door een stevig slot laten fietsendieven zich allang niet meer afschrikken. Ze komen met professioneel gereedschap opdraven om snel en eenvoudig jouw fiets te ontvreemden. Heb je een elektrische fiets, dan is een e-bike verzekering zeker aan te raden. Deze fietsen zijn steeds gewilder en daardoor loop je een groter risico op diefstal.

WA-verzekering verplicht voor speed-pedelec

Heb je een speed-pedelec? Deze voertuigen vallen in de categorie 'bromfiets' en hiervoor ben je daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten.