Overal veilig de accu van je elektrische fiets opladen

25 oktober 2023 door Redactie

Als je elektrische fiets bij je thuis in de schuur staat dan kun je de accu daar probleemloos opladen. Als je je fiets koopt dan wordt daar doorgaans een oplader bij geleverd. Maar als je onderweg bent dan is dat soms een ander verhaal. Als je ergens overnacht, zoals in een hotel of B&B, dan is de kans groot dat daar geen oplader voor je e-bike beschikbaar is. Die van thuis meenemen is een optie, maar een reserve fietsaccu oplader kan dan zeker ook van pas komen. Deze is ook erg handig als je je fiets meeneemt op vakantie naar het buitenland. Houd er dan rekening mee dat in bepaalde landen een andere stekker wordt gebruikt. Hiervoor kun je een omvormer gebruiken.

Zorg voor een veilig oplaadpunt

Ook wanneer je de accu van je fiets thuis oplaadt is het belangrijk om dit veilig te doen. De oplader kan warm worden tijdens het laden van de accu. Gebruik hiervoor altijd een geaard stopcontact om de veiligheid te waarborgen wanneer je de accu van je elektrische fiets oplaadt. Als je slechts een klein stukje hebt gereden is het vaak niet nodig om de accu dan meteen weer op te laden. Bij de aankoop van je fiets kan de verkoper je advies geven om de accu verantwoord op te laden. Op die manier gaat hij ook een stuk langer mee. Een accu kan anders ‘lui’ worden en daardoor veel sneller leegraken. Met het juiste ‘accubeheer’ kun je met een fietsaccu wel 5 tot 6 jaar doen.

Brandgevaar

Er gaan soms verhalen rond dat de accu van een elektrische fiets in brand kan vliegen tijdens het opladen. Dit is inderdaad mogelijk. Ook bij het opladen van de accu in je smartphone kan dit gebeuren. Meestal heeft dit te maken met het gebruik van ondeugdelijke oplaadapparatuur of kabels. Je kunt die voor een paar euro aanschaffen bij bekende Chinese webwinkels. Maar als je kiest voor veiligheid, en waarom zou je dat niet doen, dan gebruik je alleen kabels en opladers die geschikt zijn voor de accu op jouw elektrische fiets.

De actieradius van een volle accu

De actieradius van een volle accu op je elektrische fiets kan verschillen. Ten eerste zit er verschil in de gebruikte accu’s. De accu is een duur onderdeel. Hoe duurder je elektrische fiets, hoe groter de kans dat die is voorzien van een accu met een lang uithoudingsvermogen. Het is handig om een kilometerteller op je fiets te hebben of om het aantal gereden kilometers bij te houden met een app op je smartphone. Zo kun je precies zien hoever je die dag hebt gereden en of het alweer tijd is om je accu bij te laden. Als je je elektrische fiets gebruikt voor dagelijks woon-werkverkeer dan is het bijhouden van de gereden kilometers natuurlijk een stuk makkelijker omdat je dan immers dagelijks dezelfde afstand aflegt.