Wat komt er kijken bij het boeken van een fietsroute reis door Amerika

14 december 2022 door Redactie

Wanneer je van plan bent een reis naar Amerika te boeken om daar prachtige fietsroutes af te gaan, komt daar het een en ander bij kijken. Zo kun je niet simpelweg een vliegticket boeken en gaan. Je moet bijvoorbeeld ook een ESTA aanvragen als geldige reisvergunning. In dit artikel leggen we je alles uit over een ESTA aanvragen voor Amerika. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat is een ESTA?

Wanneer je wilt reizen naar Amerika heb je een Amerikaans of Canadees paspoort, een visum of een ESTA nodig. Wanneer je voor vakantie, bezoek aan familie of vrienden of een zakenreis naar Amerika gaat, kun je met een geldig paspoort uit Nederland en een ESTA reizen. Deze combinatie wordt dan ook gezien als een geldige reisvergunning. Een ESTA is dan ook vele malen simpeler om aan te vragen dan een visum, maar wat is een ESTA nu eigenlijk? ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization, waarmee je dus naar Amerika kunt reizen zonder visum.

Waarom heb je een ESTA nodig voor Amerika?

Je hebt dus een ESTA of visum nodig om naar Amerika te reizen. Het voordeel van een ESTA ten opzichte van een visum is dat deze veel makkelijker en sneller is aan te vragen. Het ESTA is ingevoerd om de veiligheid en controle van reizen naar Amerika te verhogen en verbeteren. De aanslagen in Amerika op 11 september 2001 hebben hier een grote rol in gespeeld.

Hoe vraag je een ESTA voor Amerika aan?

Om een ESTA aan te vragen kun je simpel online een formulier invullen. In tegenstelling tot een visum waarvoor je een afspraak moet maken bij het consulaat in Amsterdam. Een ESTA kost €44,95 per persoon. Hierbij moet je dus per persoon een ESTA aanvragen en je kunt dus niet één ESTA aanvragen voor je gehele reisgezelschap. Hierbij hebben kinderen en baby’s ook een eigen ESTA nodig. Nadat je het digitale formulier hebt ingevuld, kun je gemakkelijk de betaling voldoen per iDeal, Bancontact, creditcard, PayPal of Trustly.

Na het invullen van het formulier en het voldoen van de betaling, wordt de behandeling in gang gezet. Dit duurt gelukkig niet lang, want de behandeling vindt 24 uur per dag plaats. Hierdoor maakt het niet uit wanneer je de aanvraag doet, want ook in de nacht zal je aanvraag in behandeling worden genomen. De aanvraag wordt meestal binnen 24 uur al behandeld, maar dit kan uitlopen tot maximaal 72 uur. Je zult dan te horen krijgen of je aanvraag is goedgekeurd of afgekeurd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ESTA is afgekeurd. Hierbij kun je denken aan een ongeldig paspoort, het verkeerd overnemen van de paspoortgegevens of de Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat je niet van plan bent het land weer te verlaten. Daarnaast kunnen er uiteraard nog een aantal redenen zijn voor afkeuring. Wanneer je ESTA is afgekeurd, kun je nog wel een visum aanvragen om je reis naar Amerika door te laten gaan. Echter, dit duurt wel langer en je zult dus moeten langskomen bij het consulaat in Amsterdam voor een interview.

Bovendien heb je ook de mogelijkheid om een spoedaanvraag in te dienen, wanneer je bijvoorbeeld snel naar Amerika moet afreizen of vergeten bent om je ESTA eerder aan te vragen. Hierbij krijg je meestal binnen een uur te horen of je ESTA is goedgekeurd.

Hoe lang is een ESTA geldig?

De maximale geldigheid ESTA is twee jaar. Hierbij mag je Amerika onbeperkt bezoeken, maar elk bezoek aan Amerika mag maximaal 90 dagen duren. De twee jaar gaat direct in nadat je aanvraag is goedgekeurd. Houd hier dus rekening mee als je weer naar Amerika gaat, want exact twee jaar na de goedkeuring zal de geldigheid van je ESTA vervallen. Daarnaast vervalt de geldigheid als je een nieuw paspoort hebt, aangezien je ESTA digitaal onlosmakelijk is verbonden met het paspoort van aanvraag.

Kortom, wanneer je een fietsvakantie hebt gepland in Amerika, is een ESTA erg belangrijk om van te voren goed te regelen. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan. De aanvraag van een ESTA is simpel. Let wel op dat je voor iedere reiziger een apart ESTA aanvraagt, mocht je met meerdere naar Amerika afreizen.