Waarom je een telefoonhouder op je fiets nodig hebt

19 juni 2023 door Redactie

Het fietsseizoen is weer begonnen en dat betekent dat je een goede uitrusting nodig hebt. Eén van de belangrijkste redenen waarom er in het verkeer ongelukken gebeuren, is doordat de fietser is afgeleid door zijn mobiele telefoon. Het is zonder meer de reden waarom je in Nederland geen mobiele telefoon meer in je handen mag hebben tijdens het fietsen. Doe je dit toch, dan kan je dit een boete opleveren. Om deze reden heb je zeker een telefoonhouder op je fiets nodig.

Redenen om te kiezen voor een telefoonhouder op de fiets

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een telefoonhouder op je fiets. Niet alleen omdat je je smartphone niet in je handen mag hebben tijdens het fietsen, maar ook vanwege het navigeren en het veiliger fietsen. Bovendien kun je op deze manier je fietsprestaties gemakkelijker bijhouden.

Voorkom boetes

Het is in Nederland niet toegestaan om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Je mag hem dus niet in je handen hebben, net zoals in de auto achter het stuur dus. Je kunt sinds 01 juli 2019 zelfs een boete krijgen als je toch fietst met een smartphone in je handen. Als je een elektronisch apparaat vasthoudt tijdens het fietsen, kan je dat op een boete van 95 euro komen te staan. Het gaat dus niet alleen om de mobiele telefoon, maar ook om andere apparaten zoals bijvoorbeeld een tablet, navigatie of een ander elektronisch apparaat dat voor afleiding kan zorgen. Het idee van de boete is dat je met een elektronisch apparaat je ogen niet op het verkeer gericht hebt. Door de afleiding is de kans op een boete een stuk groter.

Net na de invoering van de boete werden er in de eerste maanden al 21.000 boetes uitgeschreven. De afgelopen 4 jaar zijn zelfs goed geweest voor honderdduizend boetes voor dit delict. Het is dus goed om een telefoonhouder aan te schaffen om een boete te voorkomen. Bovendien is die in de regel goedkoper dan een boete incasseren!

Navigatie

Ben je ook altijd de weg kwijt als je aan het fietsen bent? Dan is navigatie op je smartphone enorm handig. Met een telefoonhouder kun je de smartphone zo op je fiets klikken, stel je voor vertrek de route in, en kun je daarna meteen van A naar B fietsen. Je kunt tijdens het fietsen zo steeds zien waar je bent. Stoppen en afstappen om op het scherm te kijken is daarom niet meer nodig. Een telefoonhouder voor de fiets houdt je smartphone bovendien op zijn plek, zodat je altijd goed zicht hebt.

Prestaties bijhouden

Er zijn heel wat fietsers die niet alleen voor hun plezier fietsen, maar ook voor hun sportieve prestaties. Er zijn heel wat apps op je smartphone waarmee je je prestaties bij kunt houden. Het is handig om die informatie meteen af te lezen tijdens het sporten. Zo kun je precies zien of je nog een tandje bij moet zetten om die sportieve prestatie te halen. Om deze reden zijn er ook telefoonhouders voor op de fiets die volledig waterdicht zijn. Op die manier kun je ook in de regen fietsen, zonder dat de telefoon beschadigd raakt. Bovendien hebben waterdichte fietshouders vaak nog handige extra opbergvakken, zodat je ook je powerbank of portemonnee mee kunt nemen.

Bellen op de fiets

We raden het je niet aan, maar je mag in principe handsfree bellen op de fiets. Door met de telefoon in de houder te bellen en je handen aan het stuur te houden, verminder je de kans op ongelukken. Door een telefoonhouder te gebruiken kun je de telefoon in de houder plaatsen en kun je tijdens het fietsen gemakkelijk handsfree bellen. De telefoonhouder past op verschillende hoesjes, zoals het Galaxy A54 hoesje. Toch zouden we je aanraden om je aandacht bij het verkeer te houden tijdens het fietsen, en het handsfree bellen te laten voor wat het is.